Forum
Galerije
Kvizi
Risbe
R*dnevi
Srcnazaklopka

 

Public enemy: Ministrica Majda Širca oživlja verbalni delikt

Stanislav Kovač
vsi članki avtorja
Finance 175/2010
9.9.10 00:01
O predlogu nove medijske zakonodaje, ki nas vrača v medijski totalitarizem pred letom 1990

Konec julija je ministrstvo za kulturo poslalo v javno razpravo, ki se bo končala 20. septembra, predlog nove medijske zakonodaje.

Predlog nove medijske zakonodaje oživlja represivni duh zloglasnega 133. člena kazenskega zakonika SFRJ (sovražna propaganda), ki je v totalitarnem komunističnem režimu uvedel politični verbalni delikt in zatrl svobodo govora.

Predlog osnutka novega zakona o medijih nas vrača v medijski totalitarizem pred letom 1990, saj prek sankcioniranja prepovedi sovražnega govora dejansko oživlja represivni duh zloglasnega 133. člena kazenskega zakonika SFRJ (sovražna propaganda), ki je v totalitarnem komunističnem režimu uvedel politični verbalni delikt.

Sovražni govor

Ministrstvo za kulturo, ki ga vodi ministrica Majda Širca, članica Golobičeve stranke Zares, v predlogu osnutka novega zakona o medijih uvaja tudi novi 95. člen, ki je namenjen sankcioniranju tako imenovanega sovražnega govora, ki je opredeljen v 15. členu zakonskega predloga.

Omenjeni 15. člen se formalno glasi "prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti", vsebina pa je takšna: "Prepovedano je z razširjanjem medijskih vsebin spodbujati k narodni, rasni, verski, spolni ali drugi neenakopravnosti, k nasilju in vojni ter izzivati narodno, rasno, versko, spolno ali drugo sovraštvo in nestrpnost".

Novi zakonski predlog v 95. členu predvideva stroge kazni v primeru kršitve 15. člena: "Upravni in inšpekcijski nadzor nad izvajanjem tega zakona izvaja ministrstvo, pristojno za kulturo, razen če ta zakon določa drugače. Inšpektor lahko izdajatelju, ki krši določbe 15. člena ..., prepove opravljanje dejavnosti."

Rušenje pravne države

Leta 1961 je Bruno Leon v delu Freedom and Law opozoril, da je parlamentarna demokracija proces svobodne izbire vlade skozi proces svobodnih in poštenih volitev, medtem ko je vladavino prava opredelil kot proces omejevanja samovolje politične elite, stabilne in kredibilne zakonske norme, enakosti vseh državljanov pred zakonom in neodvisnosti sodišč.

Predlagani 95. člen zakona o medijih ruši temeljna načela pravne države, saj omogoča samovoljo političnih strank na oblasti, da vsaki medijski kritiki političnih, ekonomskih in drugih nosilcev moči samovoljno prilepijo oznako sovražni govor in pod krinko prepovedi sovražnega govora z inšpekcijskim organom ministrstva za kulturo prepove delovanje do oblasti kritičnih medijev.

Rušenje parlamentarne demokracije

Ameriška nevladna organizacija Freedom House , ki od 1980 meri medijsko svobodo po svetu (Freedom of the Press), pripisuje svobodnim medijem ključno vlogo pri nadzoru politične oblasti in ohranjanju demokracije, saj svobodni mediji prispevajo k večji odgovornosti političnih elit, dobrem upravljanju z državo in ekonomskemu razvoju. Po mnenju Freedom House so politične omejitve medijske svobode prvo znamenje, da si namerava politična oblast podrediti tudi druge demokratične institucije.

Omenjeni 95. člen predloga nove medijske zakonodaje ruši tudi temeljna načela parlamentarne demokracije, saj vladni inšpekcijski organ pooblašča, da pod krinko prepovedi sovražnega govora prepove delovanje do oblasti kritičnih medijev, kar vodi v medijsko enoumje, kjer postane eno mnenje oziroma pogled na svet prevladujoč.

Evropski parlament in Svet Evrope sta v različnih deklaracijah o medijskem pluralizmu poudarila, da brez medijske pluralnosti ni svobodnih in poštenih parlamentarnih volitev, saj volivci nimajo možnosti dostopa do različnih informacij in mnenj.

Oživljeni verbalni delikt

Po razpadu SFRJ in padcu totalitarnega komunističnega režima je bila decembra 1991 sprejeta tudi nova ustava RS, ki med človekove pravice in temeljne svoboščine uvršča tudi svobodo izražanja (39. člen): "Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja. Vsakdo ima pravico dobiti informacijo javnega značaja, za katero ima v zakonu utemeljen pravni interes, razen v primerih, ki jih določa zakon."

Citirani 95. člen iz predloga nove medijske zakonodaje je v nasprotju s slovensko ustavo, saj oživlja represivni duh zloglasnega 133. člena kazenskega zakonika SFRJ (sovražna propaganda), ki je v totalitarnem komunističnem režimu uvedel politični verbalni delikt, represivno zatrl svobodo izražanja kritičnih mnenj in medije spremenil v propagando trobilo totalitarne partijske oblasti.

Kriza javne besede = sovražni govor

Preberite tudi:
  1. Public enemy: Sloveniji grozi medijski totalitarizem

V Financah sem marca letos v kolumni Sloveniji grozi medijski totalitarizem (47/2010) opozoril, da se je široki fronti nasprotnikov medijske svobode, ki obtožuje neposlušne medije, da so krivi za porazno javno podobo naše politične in ekonomske elite, pridružila tudi država v podobi ministrstva za kulturo, ki je 11. marca letos organiziralo okroglo mizo s pomenljivim naslovom Kriza javne besede.

Z omenjeno okroglo mizo je ministrstvo za kulturo Zaresove ministrice Majde Širca neposlušnim medijem poslalo nedvoumno sporočilo, da je "kriza javne besede" kriva za porazno javno podobo naše politične in ekonomske elite. Ali konkretno: ministrstvo za kulturo, ki drži roko nad sistemsko regulacijo medijev, sporoča, da v Sloveniji za nizko politično kulturo niso krivi politiki, ampak neposlušni mediji, ki pišejo o ravnanju politikov.

Predlog nove medijske zakonodaje, ki je nastal na istem ministrstvu za kulturo, pomeni novi korak k stopnjevanju državne represije nad neposlušnimi mediji, saj bo državi omogočil, da bo "krizo javne besede" samovoljno označila za sovražni govor (beri novodobni verbalni politični delikt) in prepovedala delovanje do oblasti kritičnih medijev.

Verbalni delikt Stanislava Kovača

Preberite tudi:
  1. Public enemy: Golobičev klientelizem zares uničuje Zares

Da vidijo politiki v pisanju neposlušnih novinarjev, komentatorjev in urednikov sovražni govor, ki ga bo sankcioniral sporni člen predlagane nove medijske zakonodaje, kaže primer enega od vodilnih ideologov stranke Zares Pavla Gantarja.

V Financah sem letos objavil članek Golobičev klientelizem zares uničuje Zares (18/2010), na katerega se je v forumu Financ takole odzval Pavel Gantar: "Če odmislim ideološko slepoto in politično sovraštvo v članku mrgoli dejstvenih napak in niti na misel mi ne pride, da bi si kradel čas z njihovim popravljanjem. Še naprej želim prijetno premetavanje praznih kant. Pavel Gantar."

V primeru sprejetja spornega člena medijske zakonodaje bodo Pavel Gantar in njegovi politični somišljeniki iz Zaresa ob prihodnjih člankih Stanislava Kovača o Zaresu hitro strnili glave in enoumno sklenili, da Kovačev članek širi in izžareva politično sovraštvo in nestrpnost do predsednika stranke Golobiča ali do stranke Zares, in inšpektor za medije bo že pisal odločbo o prepovedi izdajanja Financ.

Verbalni delikt kanalazacijskih medijev

Ministrstvo za kulturo, ki je pripravilo sporni predlog medijske zakonodaje, sodi pod politični patronat stranke Zares Gregorja Golobiča, politika, ki je letos februarja v intervju za Dnevnik brez zadržkov javno ožigosal neposlušne medije: "Ozrimo se okoli sebe. Kakšna je danes vloga nekih požarjev, reporterjev, nekih financ, kanalazacijskih medijskih projektov? Kdo so njihovi pravi Čšnaročniki"? Bralci in gledalci? Tako imenovani mali ljudje, na katere se značilno tako radi sklicujejo?" (Dnevnik, 27. februarja 2010).

Golobičeva ekscesna nestrpnost do neposlušnih "kanalazacijskih" medijev (Pozareport, Kanal A, Reporter, Finance) in sporni člen predlagane medijske zakonodaje, ki je nastala v Zaresovem ministrstvu, ustvarjata izredno nevarne sistemske razmere, ki so v nedavni zgodovini komunističnega totalitarizma privedle do političnega verbalnega delikta in uvedle medijsko enoumje.

Politična zloraba medijske zakonodaje

S padcem totalitarnega komunističnega režima leta 1990 se je novonastala slovenska država odrekla političnemu verbalnemu deliktu zloglasnega 133. člena kazenskega zakonika SFRJ (sovražna propaganda), ki je bil v propadlem režimu sistemsko sredstvo za uveljavitev totalitarne politične represije nad mediji, političnimi nasprotniki in vsemi svobodno mislečimi posamezniki.

Predlagani sporni 95. člen nove medijske zakonodaje bo omogočil vsem politikom na oblasti (tudi Golobičevemu nasprotniku Janezu Janši, če se vrne na oblast), da bodo kot oblastniki zlorabili medijsko zakonodajo in pod krinko prepovedi sovražnega govora prepovedali delovanje do oblasti kritičnih medijev.

Proti novemu verbalnemu deliktu

Ker je predlagani 95. člen medijskega zakona v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije in pravne države, predlagam, da ministrica Širca iz predloga osnutka novega zakona o medijih črta tisti del 95. člena, ki pooblašča inšpektorja, da pod krinko prepovedi sovražnega govora prepove delovanje medija.

Izkušnja propadlega komunističnega totalitarizma je prinesla Slovencem sporočilo, ki ga ne smemo nikoli pozabiti: brez svobode govora, različnosti mnenj in kritičnih medijev ni politične demokracije, brez politične demokracije pa ni ekonomske in osebne svobode!

1284018694,7579,0,1150106,0,0,0,120191,,-2,0,2,2
Enamona

Re: Srcnazaklopka 

Bo tale  tip kdajkoli v življenju napisal kaj lastnega? 
1284025045,8398,64,1150129,0,0,0,39830,,1,0,1,0
Srcnazaklopka

Re: Enamona 

Le bolan človek lahko sam sebe oceni pozitivno. Mislim tudi, da se tvoje sranje ne more primerjati s pisanjem dotičnega novinarja. Ti si natrosil že toliko lastnega dreka, da je bolje, če si tiho.

Niti enega spodobnega članka, niti ene znanstvene razprave, niti enega zanimivega članka še nisi spravil skupaj. Vse kar znaš je le kritizirati in se pritoževati.

Sicer pa že nekaj let čakam, da boš ti napisal kaj lastnega, hehe. Obriši si že ritko no...smrdi do sem, hehe. 1284028248,7579,0,1150137,0,0,0,120191,,-1,0,1,2
Enamona

Re: Srcnazaklopka 

 
Le bolan človek lahko sam sebe oceni pozitivno...

Si avtor ali  le soavtor tega  literarnega dela?  Ali si  le spet s kje  copy<pastal?
Bog se te usmili. Ali pa Alah!
Pamet se te nječe )))))))
1284097903,8398,64,1150259,0,0,0,39830,,0,0,0,0